Eşler ve çocuklar genellikle babanın kendilerine vakit ayıramamamsından şikayetçidirler. "Baba seni çok özledik." "keşke babam daha az çalışsa..." gibi ifadele pek çok kişiye tanıdık gelir. Babalar her ne kadar yoğun çalışmaktan ya da trafikten şikayet etseler de çocukların anneye olduğu kadar babalarının da yakın ilgisine de ihtiyaçları vardır.
Aile içinde yer alan her birey birbirini etkler. Böyle olmasına rağmen söz konusu çocuklar olduğunda daha çok anne çocuk arasındaki ilişki ve bu ilişkinin her iki taraf için de ne kadar önemli olduğu vurgulanır. Babalar bu etkileşim sürecinde sanki biraz unutulmuşlardır.
Babaları tarafından sevilen çocuklar genelde daha dengeli, daha az öfkelenen ve dünyaya pozitif bir bakış açısı geliştiren çocuklardır. Baba çocuk ilişkisini inceleyen uzmanlar bir babanın çocuğuna vereceği en önemli armağanın sevgi ve şefkati olduğunu ve baba şefkatinin; depresyon, madde bağımlılığı ve davranış sorunlarına karşı en iyi önlem olduğu belirtilmektedir.
Anneye düşen rolün babanınkinden ayrıldığı durumlar vardır. Bu gibi durumlarda anne ve baba birbirlerinin yerini tutamazlar. Yetişmekte olan çocuğun örnek alabileceği bir "kadın" bir de "erkek" modele ihtiyacı vardır. Anne ve baba bu rollerin ikisini birden oynayamaz. Babanın bebeğiyle birlikte olması, çocuğuna dokunması,konuşması, oynaması, çocuğuyla ilgili çeşitli kararlara aktif olarak katılması, çocuğuyla arasında sıkı bir ilişkinin doğmasına yol açar. Bu da daha sonraki baba-çocuk ilişkisi için oldukça önemlidir.
ÇOCUKLARIN KİŞİLİK GELİŞİMİNDE BABANIN ROLÜ
• Babalarından ilgi gören çocuklar duygularını daha iyi düzenlerler. Bu çocuklar ayrıca yaşamlarında babaları etkin olmayan çocuklara göre hem daha iyi toplumsal bşarı sergilerler hem de daha başarılı olurlar.
• Babalar annelere oranla çocuğun daha bağımsız olmasını, çevresini keşfetmesini daha fazla cesaretlendiren bir tutum içindedirler. Bu, çocuğun zekasını olumlu yönde etkiler. Babalar çocuklarıyla oyun oynarken ve etkileşimde bulunurlarken kendilerine özgü bir yöntem kullanırlar, hayal kırıklıklarıyla baş etmeyi özendirir ve becerilerinin geliştirmelerine izin verirler.
• Babanın en önemli rollerinden biri de çocuğun psikoseksüle gelişimleri üzerindeki etkileridir. Babanın aile içindeki tavrı erkek çocuğun baba ile özdeşimini kolaylaştırmakta, cinsiyet rollerini geliştirmesine yardımcı olmaktadır.
• Kız çocukları için babanın rolü karşı cinsi anlaması ve kendine güven geliştirebilmesi açısından büyük önem taşımaktadır.
GÜVENİLİR BABA MODELİ
• Günlük yaşam içinde espriyi yakalamaya çalışın. Bu eşininz ve çocuğunuz için de rahatlatıcı olacaktır.
• Sadece korkulan ve saygı duyulan bir baba olmaya çalışmak işinizi zorlaştıracaktır. Çocuklarınızı koşulsuz severken aynı zamanda sınırları belli olan bir ortam sunmaya çalışın.
• İşlerin yoğun olması ve evei aileye az zaman ayırmak ilgisiz bir baba olduğunuzu göstermez. Önemli olan kısıtlı zaman dilimleri içinde kaliteli zaman geçirmektir.
• Çocuklarınıza kendiniz için hayatta önemli olan değerlerin neler olduğunu aktarmak için fırsatlar yaratın.
• Zaman zaman çocuğunuzla yanlız vakit geçirin. Yanınızda anne ve diğer kardeşlerin olmadığı bir ortam olmasına dikkat edin.
• Çocuğunuzun okulda öğretmenleri ile olan görüşmelerine en az birt kez katılmaya gayret edin.
• Çocuklarınızın annelerine saygı gösterin. Bir babanın anneleri için yapabileceği en önemli şey onların annelerine saygı göstermektir. Boşanmış olsanız bile saygı göstermeniz ve dseteklemeniz çok önemlidir. Eşlerin birbirlerine saygı duyması ve bunu çocuklarına hissettirmesi onların kendilerine güvenmelerini saglayacaktır.
• Otoriter değil otorite sahibi baba olun. Ototrite sahibi babalar çocuklarına karşı destekleyicidir ve olumlu davranış için model oluşturur. Otoriter babalar ise komuta ve emir odaklıdır ve negatif bir yaklaşım gösterme eğilimindedir. Otoriter babalar yönetilmesi kolay küçük çocuklarla sorun yaşamayabilir fakat büyük çocukların artan istekleri ve özgürlük ihtiyaçları konusunda esnek olamamaları çatışmalara neden olmaktadır.
• Babanın çocuklarını kendi iş yerlerine götürerek bir günlerinin nasıl geçtiğini onlara göstermesi karşılıklı anlayışı geliştirecektir.
• Babalar ayrıca kendi çocukluk yaşantılarını çocuklarıyla paylaşarak onların karakter gelişimlerine katkıda bulunabilirler.
" Ben iyi bir baba mıyım? Mükemmel bir baba olmam için neler yapmam gerekir?" diye kendinize soruyor olabilirsiniz. Mükemmel değil ancak mutlu, keyifli iyi bir baba olunabilir. Bütün babaların mutlu ve keyifli bir baba olması dileğiyle....